Thursday, May 10, 2012

КАКО ДА НАПРАВИТЕ МАРМАЛАД ОД ЈАГОДИ И ВАНИЛА


"recept kako da napravite marmalad od jagodi", "рецепт како да направите мармалад од јагода"


ЌЕ ВИ ТРЕБА:
1 кг. Јагоди ( измиени и исецкани)
500гр. шеќер
1 шишенце ванила екстракт ( го има во поголемите супермаркети)
Сок од еден лимон или пола лажичка лимонтус

УПАТСТВО:

Измијте ги јагодите и исецкајте ги на четвртини. Ставете ги во поголемо тенџере и врз нив ставете го шеќерот и екстрактот од ванила, промешајте и оставете ги во фрижидер 2 до 3 часа, јагодите да пуштат сок.
Одкога ќе ги извадите од фрижидерот, ставете го тенџерето на шпорет и варете на средна температура, постојано мешајки. При крајот на варењето ставете го сокот од лимонот или лимонтусот и промешајте. Доколку ви се појавува пења на страните на тенџерето, отстранете ја со лажица.
За да видите колку е згуснат мармаладот, извадете две лажици на тацна и оставете да се олади. Доколку сте задоволни со густината тргнете го тенџерето од оган.
Во меѓувреме подгответе ги теглите. Тие треба да бидат загреани ( или да стојат во топла вода или мозе да ги ставите во микро на една минута ).
Претурете го мармаладот од јагоди и ванила во теглите и затворете ги убаво. Ставете ги теглите во поголемо тенџере во кое има топла вода (колку да ги покрие до капаците ), и оставете ги на тивко на оган околу 30 мин. за да убаво се затворат. Како алтернатива, може да ги ставите и во загреана рерна на 50-100С околу половина час ( може и без вода).

0 comments:

Kaj Tanja