Tuesday, May 8, 2012

ТРОБОЈНА ЧОКОЛАДНА МУС ТОРТА

"recept za trobojna cokoladna krem torta"; "рецепт за тробојна чоколадна крем торта како од пастел"



Ова е рецепт за сите љубители на чоколадо. Пробајте, нема да зажалите :)....  освен можеби за некое грамче плус на тежина..... ама вреди



СОСТОЈКИ

Пандишпан

3 јајца
150 гр. чоколадо за готвење
70 гр. путер
3 л-чи шеќер
3 л-ци брашно

Крема
500 гр. крем сир
2 л-ци шеќер во прав
600 мл. Хопла за готвење
200 гр. чоколадо за готвење
200 гр. млечно чоколадо
300 гр. бело чоколадо
1 кесичка ванилин шеќер

Подготовка

Чоколадото и путерот стопете ги на пареа. Во смесата додајте ги јајцата и шеќерот и на крај брашното.  Смесата печете ја во калап тавче број 24. Се пече на 160С околу 40 минути.

Изматете ги белките.

Ставете ја хоплата на оган и кога ќе зоврие, тргнете ја на страна, поделете ја на три дела. Во секој дел ставете ја претходно искршената чоколада и мешајте додека целата не се растопи. Оставете ја да се олади. Може да ја ставите и во фрижидер. Кога смесата ќе се олади таа ќе се згусне. Извадете ја од фрижидер и изматете ја како крем.

Во меѓувреме изматете го крем сирот со шеќерот во прав и во него измешајте ја изматената белка.
Поделете ја таа смеса на три дела и секој дел помешајте го со претходно подготвените кремови од хопла и чоколадо.

Белото чоколадо е помеко од темното и белиот фил може да биде не толку цврст како темните филови. Доколку сметате дека не е доволно цврст, подгответе една кесичка желатин, кога ќе набабри, стопете ја и измешајте ја со белиот фил.

Вака подготвните филови  премачкајте ги преку пандишпанот. Прво иде најтемниот крем, па посветлиот и отозгора белиот крем.

Готовата торта ставете ја во фрижидер да се стврдне. Пред послужување, издекорирајте ја со  рендано чоколадо и уживајте.

0 comments:

Kaj Tanja